Pregnant Backpacker

Min bebis vägrar sova

Jag visste redan vid sekunden jag blev gravid att jag inte skulle få ordentligt med sömn på länge. Både jag och hennes far sov väldigt lite som bebis/barn. 10 månader fyllde Zoey häromdagen. Hon vaknar fortfarande minst varannan timme varje natt, oftast oftare än så. Jag kunde aldrig ens drömma om att jag skulle få så här lite sömn. När Zoey var nyfödd vaknade hon ca var tredje timme. Det fungerade fint. Även fastän hon fick kolik och vägrade somna innan kl 2 på nätterna så var det okej, för hon sov ändå så pass bra när hon väl sov. Ibland när jag gav henne ersättning kunde hon t o m sova fem timmar  i sträck. Allt med tiden gick så blev det bara värre. Vid 4 månader vaknade hon varannan timme och så har det fortsatt. Vaknar hon ”bara” 5 gånger på en natt så känns det som jag fått en superbra natt… Inatt var värsta natten hittills då jag bara fick 2 timmars sömn mellan 6-8 på morgonen.

”Gör jag något fel? Är jag en dålig mamma?” Detta är frågor jag ställt mig så många gånger om. Jag har brytit ihop i gråt och tagit mig upp igen fler gånger än jag kan minnas. I Sverige kunde jag under de värsta stunderna åka hem till familjen och be om hjälp under kvällarna för att få vila lite grann. Här är jag så gott som ensam. Zoeys pappa då? Han jobbar 10-12 timmar varje dag måndag-lördag så inte nog med att han måste sova, han är knappt hemma under hennes vakna tid. Det har jag accepterat, men jobbigt är det.

”Finns det inte någonting jag kan göra för att få henne att sova?” har jag frågat mig själv desperat många gånger. Speciellt de nätterna hon vaknar och det tar 2 timmar innan hon somnar om igen eller fortsätter vakna var 15-30 minut av att tänderna gör ont. Jag har googlat, jag har frågat min mamma och skrivit i flera mammagrupper på Facebook. Jag har även köpt boken ”the no-cry sleep solution” (somna utan gråt) men till besvikelse så upptäckte jag att jag i princip redan gör allt i den boken.

– Zoey har en ”lovey”, dvs en elefantdinglis som hon älskar och avgudar. Den tröstar henne varje gång hon är ledsen och är ett måste när hon ska sova.
– Jag har lagt all energi på att försöka ha henne sovande i sin egen säng, då hon verkar bli störd av oss i vår säng.
– Jag har även testat att ha henne i vår säng hela nätterna.
– Nappen använder hon när hon ska somna, men spottar ofta ut efter ett tag och vill inte ha under resten av natten.
– Jag har en tydlig sovrutin varje dag samma tid (har testat olika tider) på ca en timme innan läggdags med bad, dämpad belysning, pyjamas och läsa.
–  Hon sover oftast som hon ”ska” på dagen, varken mindre eller mer.
– Vi går upp samma tid varje dag, då hon i princip vaknar på samma klockslag varje morgon.
– Jag har försökt skära ner på nattamningen, men har inte sett någon skillnad.
– Jag har testat olika temperaturer i sovrummet. Gör en liten skillnad, men fortfarande sover hon inte längre än 3 timmar.
– Jag har försökt få henne att somna själv, men hon tycker det är alldeles för roligt och vägrar sova helt, även om jag lägger ner henne när hon precis slumrat till.
– Jag har testat att vänta lite med att ta upp henne för att se om hon somnar om själv efter lite gny, men slutar varje gång med att hon står upp i sängen och skriker.
– Tesat att ge henne mat direkt innan sängdags, så hon är supermätt.

Vad ska jag göra? Någon som har några tips? Jag är helt emot att låta skrika ut, eller 5-minutersmetoden då det är bland det grymmaste man kan göra mot sitt barn, i mina ögon. Jag förstår dock hur folk ger upp och ser det som enda utväg, så jag respekterar det, men ingenting jag själv tänker testa. Alla som har sovande barn kan omöjligen göra denna metod, så det måste finnas andra sätt.

Lite stöttning skulle inte heller sitta fel. Det ger nog mer energi än något.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Madde

  Hej igen,
  Alltså detta med nätterna… Det blev lite lite bättre när jag slutade amma. Tror det beror på att hon snuttade hela nätterna och vaknade när hon ”tappade” bröstet. När vi slutade amma så fick fick hon lära sig sova utan något och det gick lättare än jag hade trodde.
  Hon sover extremt dåligt ibland och jag har trott att det varit tänderna. Vendela hade 12 tänder innan hennes 1-årsdag. Nu har vi dock haft två öroninflammationer på 3 veckor och det har såklart påverkat sömnen. Vi ska till öronspecialist nästa vecka.
  Kan inte ge så mycket råd mer än att håll ut. Det är jobbigt värre ibland. Jag och min man har som sagt även en 4-åring och ibland får vi höra av andra att ja men kan ni få hjälp någon natt? Nej, vi har faktiskt ingen i vår närhet som kan vara barnvakt. Men vår 4-åring sov också dåligt och det blev bättre!
  Hittade din blogg när jag sökte efter bloggar i Kanada. Jag bor själv i Sverige men har min släkt i Kanada. Funderar på att eventuellt flytta dit något år. Vi åker nästan varje år men jag skulle vilja vara där en längre period. Älskar verkligen mitt andra hemland!
  / Madde

  1. pregnantbackpacker

   Oj vad dålig jag känner mig nu som inte sett ditt inlägg förrän nu. Min blogg har visst haft paus, igen. Hopplöst att blogga när man har så mkt annat för sig! haha Men vad skönt för dig att det blev lite bättre om nätterna genom att sluta med nattamningen! :)

   Oj 12 tänder låter väldigt tufft, likaså öroninflammation. Lycka till!

   Kul att du hittade min blogg och väldigt kul att du vill flytta till Kanada något år! :)

 2. Anna, New York – My Bite of the Big Apple

  Så fruktansvärt jobbigt! Jag förstår dig verkligen, för jag har varit i samma situation. Ett av mina barn vaknade hur många gånger som helst per natt i 8-månadersåldern. Tyvärr har jag inga goda råd bara tre tröstande: ”Det går över”. Det känns outhärdligt när man är inne i det men så plötsligt är det över och en parentes i historien. All styrka till dig/er!

 3. Madde

  Hej!
  Här har jag en dotter som är 13 månader och har sovit/sover FRUKTANSVÄRT dåligt! När hon var 1 år och 28 dagar sov hon en hel natt i sin säng, för första gången! Gissa hur många gånger jag tittade till henne??! Nej du gör inget fel som mamma. Det tyvärr bara är såhär. Jag har även en 4-årig son. Han var likadan. Dock sover han jättebra nu och har gjort sedan ett bra tag.
  Jag slutade amma min dotter nyligen, lite lite bättre blev det då med sömnen. Men jag hade inte kunnat/velat sluta tidigare. Hon har fått många tänder snabbt och behövt närheten när hon haft ont.
  Jag vill inte använda 5- min metoden. Håller helt med dig. Sömn på dagen har jag låtit Vendela styra själv. Eftersom hon sovit så dåligt på nätterna tror jag det är viktigt att hon får sova när hon är trött/kan sova. Dock, har hon sovit väldigt sent på eftermiddagen har jag väckt henne. Alltså ca 16.30.
  Nu har vi kommit in i en rutin där vi lägger henne redan runt 19 och nu sover hon en gång per dag. Kan vara 2-3 timmar vid mellan 11-14.
  Det blir bättre!! Det är jobbigt, som sagt bägge mina har varit likadana. Vendela har vaknat på nätterna och inte varit pigg och vill leka utan mer inte kommit till ro, ledsen, satt sig upp, försökt ställa sig upp, snurrat runt, så kan hon hålla på i timmar!!
  Inte så många råd men kanske skönt att höra att även fler barn gör såhär :-)
  Med vänlig hälsning,
  Madde

  1. pregnantbackpacker

   Förlåt för sent svar, det har varit väldigt hektiskt med Zoey här hemma. Men ja, haha jag skulle vaknat och titta till henne hela tiden! :) Vad var vändpunkten för att hon började sova bättre, Madde? :) Åhh tack för alla dina stöttande ord!! :) De värmer verkligen och jag hoppas så innerligt att hon börjar sova bättre snart.

 4. Elin

  Tänkte nu på att du ska analysera henne beteende när hon vaknar på natten för att hitta lösningen? Hur är hon när hon vaknar? Trött ledsen pigg glad lekfull!? Då kanske du kan förstå varför o på vis hitta det som funkar! Många psykologer säger ju att barns sömn mönster är så där! Dom är inte mogna o sova länge! Kanske kul o veta vem jag är, känner mig lite anonym:) jag är i alla fall tillsammans med en gammal klass kompis till dig, Jim Olsson från söderfors! På hans fb som jag hitta din blogg!

 5. Elin

  Ok! Min kommentar om att låta henne va ledsen o ändå inte sova på dagen den lät väl lite fel! Inte så hårt jag menade! Jag märkte efter ett tag att min dotter att hon kunde sova flera timmar på dagen av ren vana och då fick jag helt enkelt börja väcka henne! Inte neka henne att sova utan bara sova kortare! Sen har jag även märkt att åka vagn och vila/ åka bil på dagen kan oxå vara ett bra sätt om man vill minska sovningen men inte vara dum. Vår dotter har ju verkligen varit trotsig med sovandet, man märker att hon busar, försöker slippa sova helt enkelt så vi har prövade först att ligga i sängen bredvid o låtsats sova, säga ”lägg dig ner” har varit våran bästa metod, ibland har man fått blivit arg! Men vi har alltid varit där och hon har aldrig skrikigt sig till sömns! Ibland blev hon hysterisk o bara grina då fick man vänta tills hon sig och prata med henne att hon skulle sova! Detta var början till lösningen på våra problem! Numera säger vi godnatt lägger ner henne o går! Hon kan inte längre somna när vi är där för då ska hon bara leka! Gråter hon går vi upp o säger lägg dig ner! Gråter hon hysteriskt o inte slutar så tar vi upp henne igen för då är hon inte trött, hungrig, bajsa, rapa! Du kanske kan hitta nått del av detta som kan passa på natten! Om inte annat vilket är jobbigt att höra, så växer det nog bort :) vi har ju hittat lösningen på våra problem när hon blev äldre och man kunde kommunicera mera :) kanske blir så för dig med! Kom oxå på en till sak, det kan ju vara att aktivera henne mer dagen så hon är tröttare i allmänhet! Ut och träffa folk, upptäcka nya saker brukar vara tröttande för henne. Men ni kanske gör det redan! :) ja hittar du ingen lösning så kommer det lösa sig med tiden! :)

  1. pregnantbackpacker

   jaha då förstår jag mer vad du menar!! :) att väcka henne på dagen kan nog absolut hjälpa. Ska ge det ett försök iaf, om hon sover längre perioder dvs. Ofta är det bara nån halvtimme. Kanske att man ska gå ner till att bara sova en gång om dagen redan.. hm…

   Ja det är ju en helt annan sak om ni har legat där bredvid istället för att lämna henne liksom :) haha ja jag känner igen det där med att hon ska leka iaf. Men ja, man får nog försöka hitta någon som fungerar för sitt egna barn och för en själv liksom, är nog väldigt individuellt vad som fungerar tror jag. Men att kunna kommunicera tror jag kommer lösa en del iaf, precis som för er. Men ett litet tag kvar dit.. :/ Jag märker absolut en skillnad på hur mkt hon vill sova när vi har varit ute och härjat och när vi bara suttit hemma. Jag försöker göra saker hela veckorna, men ibland är man verkligen bara FÖR trött. haha och inte så lätt att hitta saker att göra när man knappt hittar runt. Men några gånger om veckan kommer vi ut iaf. Vi brukar gå på bebisaktiviteter framförallt. Det är väldigt utmattande för henne! :) Hade jag haft körkort och bil hade jag gjort en himla massa!! nu får jag helt enkelt anpassa mig. hehe

   Oftast när hon vaknar under nätterna är hon trött och gnäller lite. Brukar vänta ett tag för att se om hon somnar om själv, men slutar typ alltid med att hon står upp i sängen och skriker istället. Tror hon egentligen inte vill vakna, men att hon gör det ändå. Jag försöker alltid natta henne utan att ta upp henne för att jag tänker att det ska lära henne att somna om själv, men hittills har det inte fungerat. Men kämpar på! :)

   Jaha, åh va kul att du hittat hit! :) Hälsa Jim! hihi :) alltid kul att veta vilka som är ens läsare! :) och kul att ni också har en söt liten dotter! :)

 6. Elin

  Vilken tid på kvällen somnar hon? Pröva söva senare för att hellre få sammanhängande timmar, söva runt 21-22 tänker jag då!
  Mer mat under dagen! Läs bloggen ”på smällen” hon har haft mkt problem med sin Lucas som vaknat varje timme typ! Och han vill inte ta napp så därför sluta dom oxå amma sent! Sluta amma och en variant på 5min metoden läste deras problem! Deras berättelse var den första som jag läste och förstod att ibland kan nån form av 5min metod behövs! Dom fick resultat snabbt! Lucas Sov sin första hela natt efter de! Jag råkade göra en variant av 5minuters metoden utan att det va meningen! Vår dotter åt alltid välling i soffan och efter det satt hon still en stund men sen börja hon klättra omkring o skulle busa i soffan= hon tar över situation o ska inte sova=övertrött kan inte sova! Somnar utmattad kl 22! Tillslut så satt jag ner henne på golvet o tog nappen o sa att hon fick bara napp om hon va lugn! Hon skulle upp igen fick nappen o vägra sitta still=ner igen! Upprepade 5ggr tills hon grinade o gick sin väg! Det värkte i hjärtat men det var som att jag helt plötsligt fick kontroll över situationen! Hon kom tillbaka efter en stund och satt sig lungt o somnade! Hon testade ibland o jag fick göra samma sak! Men effekten var underbar både för henne o oss! Nånting kanske kam hjälpa dig :)

 7. Elin

  Är det svårt att söva henne? Eler är bara problemet att hon vaknar massa ggr sen? Vi har haft problem att söva vår dotter från 6mån till nu 1 år och 2 mån! Vi har känt sån otrolig hjälplöshet så många ggr när vi inte fått vår dotter att sova! Det kanske inte hjälper men det kanske tröstar lite att det tar tid för fler! Om det är bara problem för dig Att hon vaknar på nätter så är mitt råd, låt henne inte sova på dagen! Skit i om hon blir grinig! Ev att du låter henne bara somna in och sovs typ 15-20min x2 Max!!!! Men du kanske redan har provat de? Är det söva problem har jag massa lösningar, vi har prövat allt och tillslut hittat lösningen!

  1. pregnantbackpacker

   Nej, det är oftast inte svårt att söva henne och det är tydligt hur hon behöver sova under dagarna. Att hålla henne vaken känns inte snällt, livet blir jobbigare för oss båda och barn i den åldern SKA sova middag. Jag låter henne inte sova i flera timmar, men det vill hon sällan iaf. Jag tycker vi har ett väldigt bra schema under dagen. Hon är trött när det är läggdags, men problemet är att hon vaknar upp hela nätterna. Hon är trött då med men behöver hjälp att somna om helt enkelt. Enligt boken ”somna utan gråt”, som är väldigt vettig så ska man inte heller söva när hon blivit övertrött, utan gärna lite tidigare än det jag redan gör t o m! Jag har dock testat många olika tider och halv åtta är den tiden som är opitmalast för hennes sömn helt enkelt. Tidigare funkar inte och senare funkar inte heller. Jag har testat att minska amningen, och gör det fortfarande, men hon vaknar lika ofta tyvärr, men ska testa det längre iaf och hoppas att det hjälper i längden.

   Jag tror absolut inte att 5 minutersmetod någonsin behövs. Det är en grym metod som jag är helt emot. Tror jag aldrig ens hört talas om en psykolog eller liknande som varit för den metoden. En bebis slutar gråta då den ger upp och inser att mamma inte finns där. Jag vill att mitt barn genom helt hennes liv ska veta att jag finns där vid hennes sida om någonting är jobbigt. Hon vill ju sova lika gärna som jag vill att hon ska sova. Hon kan bara inte och därför behöver hon hjälp med det, inte att jag överger henne. Det du gjorde skulle jag nog inte riktigt kalla för 5-minutersmetoden utan snarare någon slags kompromiss, men vilket som, skönt att det fungerade för dig! :) Jag tror det underlättar när de blir framåt året, som din tös, då man kan kommunicera och kompromissa på ett helt annat sätt, precis som du gjorde. Tack för tipsen! :)

stats